
Question Answer

Can a supplier's participating status be changed at any time or only 

during open enrollment?

Open enrollment only occurs once a year starting Nov. 15-Dec. 31st 

starting for the calendar year in January.

ABN's are not required for non-statutorily covered items A9270, 

correct? (i.e. rollator basket, full electric hosp bed, lift chair recliner, 

etc.)

When it's a non-covered item, an ABN is not required. However, the 

supplier may choose to use it voluntarily as a good customer service 

to explain to the beneficiary.

On the Upgrades - No Charge, it is important to note that the 

physician's order must match what is provided, correct?

When a free upgrade is being done, the physician's order would be 

for the item the patient actually qualified for.  The delivery ticket 

would indicate the item actually delivered.  On the claim information, 

the NTE section needs a narrative explaining why there is a free 

upgrade (usually for inventory purposes) and make sure the GL 

modifier is appended to the claim.

We cannot bill Medicare for new CB items until we update our 855S It all depends on what is listed on the 855S currently for the services 

being offered.

For portable oxygen concentrators, we can't bill unassigned for the 

first month and assigned for months 2-36?  If so, can we put a policy 

in our P&P that says we do not bill insurance for portable oxygen 

concentrators?

Currently with oxygen equipment, the supplier cannot change the 

assignment on a month by month basis.  It is under the following 

regulation: 42 CFR Section 414.226 (g) (3) "beforing furnishing 

oxygen equipment, the supplier must disclose to the beneficiary its 

intentions as to whether it will or will not accept assignment of all 

monthly rental claims for the duration of the rental period."

Can we elect to only supplies items in certain categories?  Ie-we don't 

want to do oxygen, but we are interested in CPAP.  Can we "pick and 

choose?"

During the gap period with the competitive bid program, yes that is 

ok as it's any willing supplier.

Enrollment Status and ABNs



When billing non-assigned on an item, Are we required to obtain an 

ABN?

The purpose of using an ABN does NOT change when it's a non-

assigned claim.  If there is a valid reason for denial, non-assigned or 

assigned, then the ABN would be implemented prior to delivery.

If I do a product non-assigned, do I need to have an assignment of 

benefits signed each month before I bill on their behalf?

On non-assigned claims, in order to submit the claim on the 

beneficiary's behalf, there needs to authorization on file such as the 

AOB.

What if the rental is a neb and the cost of billing per month costs more 

then the reimbursement?

The option is to submit the neb as non-assigned or find a neb that 

fits within the margins.  Apply this to any item, purchase or rental.

We are a hospital based DME accepting assignment.  If we have a 

patient who wants to pay cash for an item, we have the patient sign an 

ABN, but can we give the patient special pricing?  

The acceptable discount in the industry is 17%.

We have a hard time getting the patients to pay copays, in order to go 

non-assigned on a claim we would have to collect the monies up front 

from the patient.

Get a form of payment on file with the beneficiary such as a credit 

card or debit card, this should occur with the intake process.  If the 

patient cannot provide a form of payment, then it's a business 

decision on how to handle the situation, possibly not providing the 

product, if you are not going to get paid.

If you are switching from Non-Assigned on the first month of a capped 

rental claim to Assigned on subsequent claims, what is the best way to 

accomplish this in your billing software? 

Each billing software works differently, so you would need to work 

with them to understand the process for switching non-assigned to 

assigned.

Do you have to enter EVERY code on the ABN, say for a power 

wheelchair as listed, or can you just list Power wheelchair and 

accessories

HCPCS codes are not required on the ABN.  The ABN instructions 

state to list the specific items and or services believed to be non-

covered.

If we are subcontracting with a company now, what happens to those 

beneficaries comes January 1st? Do we get to take those contracts 

over, or do they remain with the company that we're subcontracting 

for?

Technically the patients belong to the contracted supplier, when the 

contracts ended on Dec. 31, 2018, then the situation needs to be 

discussed between the subcontractor and the contracted supplier on 

how to move forward.  



Can acronyms be used on ABNs? What if the patient does not know 

what "BUE" stands for?

It's best not to use acronyms on the ABN because the ABN is to 

inform the patient what is going on.  Remember the ABN "speaks" 

to the patient so the patient can then make an informed decision on 

how to move forward.

Can an ABN be isssued upon delivery  for a cpap (re: month 4)  with : 

if you do not meet your the "specific" requirements" etc.

The ABN cannot be issued upon setup (delivery) of the CPAP 

machine.  The supplier has to give the patient the change to meet 

the criteria for compliance.  The supplier should educate the patient 

on the expectations for meeting compliance in order to get 

insurance to continue coverage.

What if the patient does not want to sign the ABN ? If the patient is refusing to sign the ABN, then do not deliver the 

equipment.

Can you utilize an ABN on a dual enrollee Medicare/Medicaid client? Yes, an ABN can be issued on the dually eligible beneficiary.  The 

ABN is used to inform the patient there is a reason for denial.  The 

patient can then decide on how to move forward.

ABN can be used only if we are non participating porvider? It does not matter the enrollment status of the supplier participating 

or non-participating.  The purpose of the ABN does not change.

Question about Fragmented billing for Non Assigned Claim: 1) Can a 

provider bill Mastectomy Bras L8000 and Non Assigned on a sales 

order/invoice plus another salesorder/invoice for silicone breast 

prothesis accepting assignment?

No a supplier cannot fragment the billing.  Fragmented billing means 

providing any service that is performed at the same place on the 

same occasion.  (Claims processing manual, Chapter 1, 30.3.2 on 

www.cms.gov).  The supplier would need to accept assignment or 

go non-assigned on all products being dispensed at the same place 

on the same occasion.



For the retail transaction, how much do we have to pry to find out if 

they are a Medicare beneficiary.  If they come in and choose an item 

from the showroom and bring it to the register to pay cash, how much 

trouble could a provider get in if they do not get an ABN on a cash 

purchase when the patient does not inform us that they have 

Medicare?

If the item that is being purchased is an item considered for 

coverage, the question needs to be asked if they are a Medicare 

beneficiary. This is to protect the supplier and to avoid a phone call 

from Medicare when an beneficiary has inquired about getting 

Medicare to pay.  If the ABN is not implemented and MEdicare 

inquires, the supplier would have to refund the beneficiary, and 

ultimately, if this occurs reguarly, could have their supplier number 

suspended because they are not following the mandatory claim 

submission guidelines.

When would you get the ABN signed?  Before or at the time of the 

delivery?

The ABN is prior to delivery.  There are times it may occur at the 

time of delivery, if this is the case, the best practice is to write the 

time the ABN was signed, right on the ABN, and make sure to write 

the time on the delivery ticket when that is completed.

Will becoming a Non Par provider with Medicare affect contracts with 

MCOs? I'm not sure if the MCOs require the provider to be 

participating in order to keep the contract.

It should not affect the contracts with the Managed Care 

Organizations because the supplier would have signed a contract if 

they wanted to participate with that payer.

Is there ever a time you can upgrade within the same HCPCS code? No there is not.  The supplier manual was updated in the Fall of 

2016 that removed the ability to upgrade within the same HCPCS 

code.  

If we are not currently a Medicare supplier, do we still need an ABN? No you do not.  Some suppliers have a sign posted that indicates 

they are not a Medicare supplier and do not have a supplier number.

Just to clarify if a patient wants to cash purchase a Medicare item is an 

ABN required?

Yes an ABN is required when it's an item considered for coverage 

with Medicare.  


